fbpx

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ KRAV MAGA

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KRAV MAGA

Το Krav Maga αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην Μπρατισλάβα, Ίμι Λίχτενφελντ, γιο ενός περίφημου αξιωματικού της αστυνομίας αλλά και ακροβάτη του τσίρκου. Ως παιδί, ο Ίμι διέπρεψε σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η πυγμαχία και η πάλη, ενώ εξασκήθηκε και σε πολλές πολεμικές τέχνες. Όταν οι αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να απλώνονται στη γενέτειρά του, ο Ίμι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην τότε Παλαιστίνη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ.

Σύντομα, μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, η IDF (Israeli Defense Force – Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας) ζήτησε από τον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία σε ομάδες όπως οι Χαγκανά, Παλμάκ και Παλγιάμ.

Ο Ίμι, κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής της ΙDF στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Krav Maga, καθιστώντας το τελικά το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Αντιμέτωπος με το καθήκον να προετοιμάζει εξίσου τους γυμνασμένους αλλά και τους χωρίς καλή φυσική κατάσταση στρατιώτες, ο Ίμι ανέπτυξε ένα κατανοητό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε απλές, ενστικτώδεις κινήσεις εύκολα εφαρμόσιμες από όλους και όχι σε άκαμπτες κινήσεις και τεχνικές που απαιτούν χρόνια εκπαίδευσης.

Το 1964, ο Ίμι αποσύρθηκε από την IDF και άρχισε να διδάσκει το Krav Maga σε πολίτες, όπως επίσης και σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού.

Από τότε μέχρι σήμερα, το Krav Maga βελτιώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, αρχικά από τον ίδιο τον Ίμι και στην συνέχεια μέσα στους κόλπους της IKMF, ανταποκρινόμενο στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των καιρών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ KRAV MAGA

Tο Krav Maga είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που βασίζεται στην φυσική ανθρώπινη κίνηση και προσφέρει εφαρμόσιμα εργαλεία για την αποφυγή και την αντιμετώπιση επιθέσεων και γενικότερα κάθε είδους απειλών. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν με απλό και κατανοητό τρόπο τεχνικές αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, μάχης και αναμέτρησης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους και να υπερασπίζονται τους γύρω τους.

Οι τεχνικές του Krav Maga διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων πολεμικών τεχνών επειδή πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι πολύ πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες. Στο Krav Maga η εκπαίδευση είναι δομημένη πάνω σε πραγματικά σενάρια επιθέσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (στο δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο χώρο εργασίας κ.ά.) Η διδακτική μεθοδολογία που ακολουθείται αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία του Krav Maga επιτρέπουν στον ασκούμενο να χρησιμοποιεί τα φυσικά του ένστικτα κατά την αυτοάμυνα και να αναπτύσσει αντανακλαστικά που θα τον βοηθήσουν σε πραγματικές συνθήκες.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ KRAV MAGA

Αποφυγή τραυματισμών.

Ασκήσεις σχεδιασμένες να εκμεταλλεύονται τα φυσικά αντανακλαστικά.

Άμυνα και επίθεση στον μικρότερο δυνατό χρόνο.

Χρησιμοποίηση των ευάλωτων σημείων του ανθρωπίνου σώματος.

Χρησιμοποίηση των φυσικών όπλων του σώματος, καθώς και των συνηθισμένων / κοινών αντικειμένων τα οποία μπορεί να βρεθούν γύρω μας πρόχειρα.

Μάχη χωρις κανόνες.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ KRAV MAGA

Το Krav Maga είναι ένα πολύ σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και τελειοποιείται μέσα από την εμπειρία της αληθινής μάχης και αυτοάμυνας. Η ανάπτυξη αυτή γίνεται σε συστηματική βάση, καθώς η πρακτική του εφαρμογή αναδεικνύει νέες ανάγκες προσαρμογής των ήδη καθιερωμένων τεχνικών. Κάθε χρόνο, οι εκπιαδευτές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο καταρτίζονται σχετικά με αυτές τις προσαρμογές, από εκπαιδευτές της ομάδας GIT της IKMF.

Το Krav Maga αναπτύχθηκε για χρήση στον δρόμο, έτσι σε αυτό δεν υπάρχουν κανόνες. Όταν κάποιος δέχεται μία βίαιη επίθεση στον δρόμο δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει πόσους αντιπάλους ή όπλα θα αντιμετωπίσει. Γι’ αυτόν τον λόγο η εξάσκηση στο Krav Maga βασίζεται σε ένα σύστημα χωρίς κανόνες. Σε μία βίαιη επίθεση στον δρόμο, το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε τεχνικές είναι απαραίτητες (χωρίς φυσικά να υπερβαίνει το όρια που ορίζει ο νόμος της κάθε χώρας) για να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της.

Οι τεχνικές πού εκτελούνται κατά την εκπαίδευση πρέπει να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες σε μία κατάσταση αληθινής συμπλοκής. Στην πράξη, οι μαθητές διδάσκονται τα ευάλωτα σημεία του ανθρώπινου σώματος και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση για να αποτρέψουν ή αντιμετωπίσουν μια επίθεση.

Το Krav Maga χρησιμοποιεί μία απλή μέθοδο προσέγγισης στην εκμάθηση. Μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και επανάληψης, οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές άμυνας ενάντια σε επιθέσεις γίνονται σχεδόν δεύτερη φύση και αυτόματες, έτσι ώστε στις αληθινές συμπλοκές του «δρόμου» να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Δίνοντας έμφαση σε λίγες τεχνικές κλειδιά για κάθε επίθεση, το Krav Maga προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από αμυντικές επιλογές, τις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να βρει σε άλλα στυλ. Έτσι, λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο μαχητικό σύστημα που ο εκπαιδευόμενος μπορεί να εφαρμόσει σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μέσα από την διδασκαλία του Krav Maga, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση και εμπλουτίζουν συνεχώς τις τεχνικές και τις γνώσεις τους. Οι ίδιες βασικές κινήσεις χρησιμοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από αμυντικά «εργαλεία». 

Εκτός από την φυσική σωματική αντίδραση, μεγάλη σημασία δίνεται και στην πνευματική εγρήγορση των εκπαιδευόμενων. Η συνεχής εξάσκηση έχει ως στόχο να μπορεί ο κάθε εκπαιδευόμενος να αξιολογήσει καταστάσεις και να εκτιμήσει πιθανούς κινδύνους, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή τους. 

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Η ικανότητα προσαρμογής σε κάθε κατάσταση επιτρέπει επίσης και την κατανόηση των φυσικών ικανοτήτων και περιορισμών του εκπαιδευόμενου. Δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το πόδι τους σε γωνία 180 μοιρών και γι’ αυτό το σύστημα εστιάζει στις ικανότητες του μέσου ανθρώπου. Οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται μία ποικιλία από αμυντικές αντιδράσεις για κάθε πιθανό σενάριο επίθεσης, χτίζοντας επάνω σε ένα αληθινό πλαίσιο χρήσιμων και εφαρμόσιμων τεχνικών. Έτσι, ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση των αντιδράσεων που είναι περισσότερο κατάλληλες για την σωματική τους διάπλαση. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Επειδή η φυσική κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη με το Krav Maga, η εκπαίδευση περιλαμβάνει έναν αριθμό ασκήσεων με στόχο την ενδυνάμωση, την καρδιαγγειακή ενίσχυση και την απόκτηση ελαστικότητας. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ταχύτητα, στην αντοχή, στην ακρίβεια και στον συγχρονισμό. 

Το Krav Maga ευνοεί το άτομο το οποίο αναζητά σοβαρή εκπαίδευση στην αυτοάμυνα αλλά και τον ενασκούμενο που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα των πολεμικών τεχνών. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα στυλ το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε τύπο επίθεσης.

ενισχύουμε τη θέληση και το μαχητικό σας πνεύμα

Πραγματοποιήστε το πρώτο βήμα προς τη γνώση!|την αυτοπεποίθηση!|την αυτοάμυνα!|την ασφάλεια!